8 manieren waarop circulaire meubels kosten besparen voor jouw kantoor op de lange termijn

Geschreven door:

Datum:

3 oktober 2024

Categorieën:

Is jouw kantoor toe aan een nieuwe inrichting en hecht je waarde aan duurzaamheid? Overweeg dan op maat gemaakte circulaire meubels. In deze blog ontdek je acht verrassende manieren waarop een circulair interieur financieel voordelig kan zijn voor jouw onderneming op de lange termijn.

Wat is circulair?

Met ‘circulair’ verwijzen we naar de circulaire economie: een economisch en industrieel systeem waarin schaarse natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput en alle afvalstoffen volledig opnieuw worden ingezet binnen het systeem. Hoewel 100% circulair misschien niet altijd realistisch is, zijn er nog steeds talloze manieren om zowel het gebruik van nieuwe grondstoffen te verminderen als de afvalberg te verkleinen. Wij als ondernemers spelen hier een voortrekkersrol in.

Wat is circulair ondernemen?

In Nederland produceren we per persoon 490 kilo afval per jaar (milieucentraal.nl). Circulaire ondernemers richten zich op het verminderen van afval door producten te maken van hernieuwde grondstoffen of door producten te produceren die langer meegaan. Producten die eenvoudiger te repareren zijn of die een tweede leven kunnen krijgen, dragen bij aan een verminderd gebruik van nieuwe grondstoffen en een lagere afvalproductie.

Ook als dienstverlener kun je circulair ondernemen. Dit doe je niet door zelf circulair te produceren, maar door bewust te kiezen voor circulaire producten. In plaats van nieuwe producten aan te schaffen, kun je kiezen voor circulaire alternatieven. Vooral op maat gemaakte circulaire producten zijn vaak van net zo goede, zo niet betere, kwaliteit dan nieuwe producten. Hieronder geven we acht redenen waarom circulaire meubels een slimme keuze zijn voor je onderneming.

Acht redenen voor circulaire meubels

Heb je nieuwe meubels nodig voor je kantoor en hecht je waarde aan duurzaamheid? Dan zijn op maat gemaakte circulaire meubels de perfecte oplossing voor jou. Naast hun positieve impact op het milieu, zijn er nog acht verrassende redenen waarom circulaire meubels ook financieel voordelig zijn voor je onderneming op de lange termijn.

Tonvormige tafel

Unieke vergadertafel van hardhout

1. Lagere materiaalkosten door hergebruik van hardhout

Als het gaat om kwaliteit bij kantoormeubelen, kom je al snel uit bij hardhout. Hardhout staat bekend om zijn lange levensduur, maar het kan ook erg kostbaar zijn. Hoewel circulair hout niet per definitie goedkoop is, vooral door de arbeidsintensieve processen om sloophout gebruiksklaar te maken, kan het bij grote projecten met veel hout toch een voordeligere keuze zijn.

Neem bijvoorbeeld een massieve merbauhouten vergadertafel voor acht personen. Wanneer je zo’n tafel laat maken van nieuw hout, zullen de kosten voor de ruwe materialen aanzienlijk hoger zijn dan wanneer je kiest voor circulair hout.

2. Langere levensduur van meubels

De meeste nieuwe meubels worden gemaakt van spaanplaat, afgewerkt met een harde melaminelaag. Hoewel deze meubels er in het begin mooi uitzien en de fineerlaag tegenwoordig nauwelijks te onderscheiden is van echt hout, begint de beschermlaag na verloop van tijd te slijten door intensief gebruik. Hierdoor vervallen de meubels snel, en omdat het lastig is om meubelpanelen te repareren, is vervangen vaak de enige optie.

Meubels van massief circulair hardhout daarentegen, kunnen tientallen jaren meegaan. Een extra voordeel van hergebruikt hardhout is dat het volledig is uitgedroogd, waardoor het niet meer zal krimpen of vervormen.

3. Minder onderhoudskosten

Het gebruik van hoogwaardige materialen betekent minder kosten voor onderhoud. Goed gedroogd hardhout is beter bestand tegen krassen en stoten. Omdat het hout volledig is uitgedroogd, zal je nieuwe meubel van circulair hardhout niet meer krimpen of uitzetten wanneer het in je kantoor staat. Bij meubels gemaakt van nieuw hout kan dit proces nog wel optreden, wat betekent dat je later opnieuw tijd en geld moet investeren in aanpassingen.

Circulair hout heeft daarnaast karakter. Het draagt de sporen van een eerdere levenscyclus, met unieke vlekken en patronen die het hout een bijzondere uitstraling geven. De robuuste en stoere look van circulair hardhout zorgt ervoor dat kleine oneffenheden minder opvallen, wat leidt tot lagere onderhoudskosten.

Spijkervrij maken hout Den Haag

Gereed maken hout uit sloopproject

Zitplekken van hardhout in kantine Patijnenburg

4. Kostenbesparing door opknappen in plaats van vervangen

Volgens de circulaire gedachte kies je natuurlijk voor repareren in plaats van vervangen. Het is logisch dat een reparatie minder materialen en geld kost dan de aanschaf van een volledig nieuw product. Een nadeel van opknappen is echter de tijd en moeite die het kost om iemand te vinden die jouw meubel kan repareren. Daarnaast moet je rekening houden met de arbeidskosten van een ervaren meubelmaker.

Aan de andere kant brengt het vervangen van een meubel ook de nodige regelzaken met zich mee. Het oude meubel moet worden afgevoerd, en je moet op zoek naar een nieuw meubel dat net zo goed in de ruimte past als het vorige. De mooiste meubels zijn vaak ook de duurste.

Bij het repareren van je oude meubel betaal je alleen voor de arbeid en eventueel voor gerecycled hout. Het grote voordeel is dat een vakman of -vrouw precies weet hoe het meubel het beste kan worden opgeknapt. Hierdoor hoef je geen nieuw meubel te zoeken en kun je het leven van je vertrouwde vergadertafel aanzienlijk verlengen.

5. Minder afvalverwerkingskosten

Minder afval betekent minder kosten. Hoe meer afval er ontstaat, hoe meer materialen er zijn verbruikt. Hoewel de kosten van afvalverwerking niet direct zichtbaar zijn in de prijs van meubels, drukken ze wel op de productiekosten voor meubelmakers. Hoe meer maatwerkmeubels je nodig hebt, hoe meer afval er wordt geproduceerd. De meubelmakers draaien hiervoor op, en uiteindelijk worden deze kosten op een of andere manier doorberekend in de factuur.

Het grootste voordeel van circulair hout is natuurlijk de besparing voor de natuur en het klimaat. Voor de productie van circulaire meubels hoeven immers geen nieuwe bomen te worden gekapt. Bovendien zijn de transportkosten en het brandstofverbruik lager, aangezien het hout dat wij gebruiken afkomstig is uit renovatie- en sloopprojecten in Nederland. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee.

6. Toegang tot subsidies en belastingvoordelen 

Nederland streeft naar een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Om dit te ondersteunen, heeft de overheid verschillende subsidies voor circulair bouwen in het leven geroepen. Voor grote projecten en renovaties kan zo’n subsidie een waardevolle ondersteuning zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt een handige subsidie- en financieringswijzer, waarmee je kunt onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor jouw project.

Een andere mogelijkheid is om Social Return On Investment (SROI) te benutten. Wanneer je een aanbesteding hebt via de overheid of gemeente, kan het zijn dat je een deel hiervan moet besteden aan het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt ervoor kiezen om zelf werkgelegenheid te creëren, maar je mag ook goederen of diensten afnemen van bedrijven die mensen helpen om weer werkfit te worden. Lees hier hoe Ander Hout je kan ondersteunen met SROI, in combinatie met nieuwe meubels of een nieuw interieur.

Ander Hout in het AD

Team van Ander Hout aan vergadertafel van circulair hout

7. Verbeterd bedrijfsimago en klantloyaliteit

Door te investeren in circulaire meubels laat je zien dat jouw bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit kan leiden tot een verbeterd imago en het aantrekken van klanten en partners die waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je toont dat je (lokaal) maatschappelijk betrokken bent en niet alleen gedreven wordt door winst. Bovendien kun je jouw klanten inspireren om te investeren in oplossingen die écht duurzaam zijn.

Het mooie is dat je hier niet alleen in staat. Er ontstaan steeds meer initiatieven voor circulair ondernemen. Zo zijn er verenigingen zoals De Circulaire Bouweconomie, de Club van Circulaire Ondernemers en het Versnellingshuis Nederland Circulair. Onze verwachting is dat dit soort initiatieven de komende tien jaar sterk zal groeien, zodat wij als ondernemers in de komende decennia echt het verschil kunnen maken.

8. Minder frequente vervangingen door tijdloze ontwerpen van circulaire meubels

aarom zijn circulaire meubels tijdloos? Het robuuste karakter van oud hardhout heeft de tand des tijds al doorstaan. Dit karaktervolle materiaal kan moeiteloos worden geïntegreerd in diverse stijlen, of je nu kiest voor een ultramodern interieur of een meer vintage look. Hout leeft, en het is een materiaal waar mensen al eeuwenlang blij van worden.”

Conclusie

Circulaire meubels bieden niet alleen een duurzaam alternatief, maar ook een tijdloze en veelzijdige uitstraling die in elke interieurstijl past. Het gebruik van oud hardhout bespaart op vervangingskosten, terwijl het unieke karakter van het materiaal blijft spreken, ongeacht veranderende trends.

Door te kiezen voor circulaire meubels, investeer je niet alleen in de toekomst van je bedrijf, maar ook in een duurzame wereld waar kwaliteit en stijl hand in hand gaan.

Hoe wij op maat gemaakte circulaire meubels maken

De circulaire meubels die wij bij Ander Hout maken, zijn afkomstig van sloopprojecten. Wij streven ernaar om onze meubels te vervaardigen met 99% gerecycled hout. Onze partner Molenaar Service beoordeelt, selecteert en demonteert het hout dat wij vervolgens hergebruiken. Ons team van medewerkers en professionele meubelmakers zorgt ervoor dat het hout een tweede leven krijgt in de vorm van op maat gemaakte vergadertafels, akoestische wandpanelen, bel- en werkplekken, balies en accessoires.

Circulaire meubels kunnen kostenbesparend zijn voor jouw nieuwe kantoorinrichting. Wil je weten wat er mogelijk is voor jouw kantoor? Klik hier om een gratis en vrijblijvende afspraak te plannen. We hebben bedrijven zoals Cube, Patijnenburg, BAM, Deltares en Staatsbosbeheer voorzien van nieuwe meubels of zelfs hele nieuwe interieurs. We denken graag met je mee.

Andere artikelen die je misschien interessant vindt

Ander Hout; van idee tot succesvol sociaal en duurzaam bedrijf

Ander Hout; van idee tot succesvol sociaal en duurzaam bedrijf

Ander Hout; van idee tot succesvol sociaal en duurzaam bedrijf. Van Idealistisch idee tot praktische uitvoering Jelle Molenaar (eigenaar van Molenaar Service) kreeg als kind al het hergebruik van materialen en producten mee. Nadat hij het bedrijf van zijn vader had...

Hoe kan je SROI invullen?

Hoe kan je SROI invullen?

Elke gemeente of overheidsinstantie mag haar eigen beleid hanteren op het gebied van Social Return On Investment. In principe kan social return toegepast worden bij zowel werken, leveringen als diensten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de europese drempel voor...

SROI invulling bij Ander Hout

SROI invulling bij Ander Hout

De invulling van het verplichte SROI kan soms knap lastig zijn! Het is soms lastig om de juiste mensen uit de doelgroep aan te kunnen nemen of de druk binnen de eigen organisatie is al zo hoog dat extra nieuwe collega’s niet wenselijk zijn. Je kan dan ook sociaal...

Start jouw project

Ben je op zoek naar een uniek meubelstuk of nieuwe inrichting van je kantoor of winkel? Staat échte duurzaamheid bij jou ook hoog in het vaandel? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.